Elämä ei ole pelkkää suorittamista varten

Työelämän luonne ja tavat tehdä töitä ovat muuttuneet ajan saatossa ja muuttuvat koko ajan. Ei ole enää itsestäänselvyys, että ihmisellä on yksi työnantaja tai edes yksi työpaikka kerrallaan.

Joillekin tämä työelämän tyyli voi olla sopiva. Esimerkiksi opiskelijoille se voi näyttäytyä joustavana järjestelmänä. Työelämässä täysillä jo oleville tilanne voi olla hyvinkin stressaava. Pahimmassa tapauksessa työntekijä sitoutuu useampaan eri vuokrafirmaan nollasopimuksella ja kilpailee muiden työntekijöiden kanssa tunneista.

Kilpailutilanteessa on vaikea kieltäytyä tarjotuista vuoroista, vaikka takana olisi jo pitkä työputki. Kieltäytyminen arveluttaa, sillä jatkosta ei tiedä. Selviänkö seuraavasta kuukaudesta, jos en ota nyt tätä vuoroa vastaan? Mitä tapahtuu ensi viikolla? Perheellisten on hankalaa suunnitella lasten hoitoon viemistä - varsinkin, jos molemmat vanhemmat ovat vuorotöissä. Vuorojen hamstraaminen johtaa pahimmillaan pitkiin työjaksoihin, jolloin työntekijä tekee esimerkiksi jopa 8-15 päivää putkeen töitä jopa tuplavuoroin.

Työmäärä ei näy aina työpaikoilla. Olen itse kohdannut tilanteita, joissa saman vuokrafirman sisällä ei tiedetty, että työntekijällä on jo toinen vuoro samanaikaisesti tai heti työvuoron perään eri toimipisteessä. Tämä tarkoittaa sitä, ettei työnantajan edustajilla eli esimiehillä ole reaaliaikaista mahdollisuutta valvoa, kuinka paljon työntekijät haalivat tunteja viikossa. Toinen ongelma on se, että samalla työntekijällä saattaa olla useampia sopimuksia eri vuokrafirmoissa, ja tällöin rikkoutuu helposti kaikki lakiin kirjoitetut yksilön suojat koskien työhön kuuluvia lepotaukoja. Usein näitä tuplavuoroja ja ylitöitä tehdään yksinkertaisella palkalla.

Jokainen on toki myös itse vastuussa valinnoistaan, mutta silti: Miten nämä ihmiset jaksavat tätä tahtia mahdollisesti vuodesta toiseen, jos he eivät uskalla tai osaa ottaa aikaa omalle hyvinvoinnilleen? Kenellä on vastuu viimekädessä? Haluaisin tulevaisuudessa varmistaa, että kaikilla on tasapuolinen mahdollisuus varata aikaa elämässään muuhunkin kuin suorittamiseen.

Annielina Mehtätalo

 

Lähde mukaan muuttamaan Suomen suuntaa - ilmoittaudu Annielinan tapaan Vapaiden valtakunnan tukijaksi: https://www.vapaidenvaltakunta.fi/tukijaksi


Näytetään 1 reaktio

Ole hyvä ja katso ohjeet käyttäjätilin aktivoimiseen sähköpostitse.
  • Tarja Hovilainen