Muutama sana vapaudesta

Vapaus. Sana on kautta aikain kiehtonut ihmisiä. Yleensä ajatellaan, että vapaus ja demokratia kulkevat käsi kädessä. 

Näin asia oli jo antiikin Kreikassa, Ateenan kaupunkivaltiossa. Ylintä päätösvaltaa Ateenassa käytti kansankokous. Kansankokoukseen saivat osallistua vain vapaasyntyiset, 18 vuotta täyttäneet ja kaksi vuotta asepalveluksessa olleet miehet. Ulkopuolelle päätöksenteosta jäivät Ateenaan muualta muuttaneet, naiset, alle 20-vuotiaat ja orjat. Eli valta oli lopulta annettu vain tarkoin rajatulle eliitille. Näin siis elettiin 2500 vuotta sitten antiikin Kreikassa.

Mites sitten 2500 vuotta myöhemmin kylmässä pohjoisessa? Suomea pidetään kansainvälisesti demokraattisena ja vakaana yhteiskuntana. Tämä johtuu ns. vahvasta konsensuspolitiikasta, jota täällä on harjoitettu 1940-luvulta saakka. Yhteistä sopimista parhaimmillaan oli keskitetty tulopolitiikka, jossa työmarkkinajärjestöt ja hallitus sopivat kolmikannnassa palkoista, tulonjaosta ja sosiaalisista toimista. Vuonna 2015 EK ilmoitti muuttavansa sääntöjänsä ja hautaavansa tupon.

Samana vuonna Suomeen valittiin uusi eduskunta ja muodostettiin uusi hallitus jonka pääministeriksi nousi Juha Sipilä (kesk.). Juha lupasi laittaa Suomen kuntoon. Suomen kuntoonlaittoon vaadittiin kuulema 100h lisää työtä per/lärvi. No siitä sentään luovuttiin ja keksittiin KIKY-sopimuksen nimellä kulkeva paperi. Sillä paperilla leikattiin mm. 30% julkisen puolen lomarahoista ja lahjoitettiin 24h/vuosi työtä ilmaiseksi työnantajille. Suomen kuntoonlaittoon kuului myös useiden eri etuuksien leikkaaminen. Mainittakoon nyt lapsilisät ja opintotuki, sekä subjektiivisen varhaiskasvatuksen rajaaminen. Suomen kuntoonlaittoon eivät kuuluneet yritystukien leikkaukset tai pääomaveron korotukset. Tässä on viimeset kolme vuotta tuntunut, että Suomen kuntoonlaitto kuuluu köyhille, työttömille, lapsiperheille ja opiskelijoille.

Nykyinen porvarihallitus on häikelemättä ajanut Suomea ”myyntikuntoon” ja hyvinvointiyhteiskuntaa alas. Tilalle haluttaisiin bisnesyhteiskunta/amerikkalainen unelma, jossa jokainen asia/ihminen on hinnoteltavissa ja jokainen oman onnensa seppä. Minä en halua sellaista Suomea. Minä haluan tasa-arvoisen Suomen. Suomen, jossa oman tai vanhempien lompakon paksuus ei määritä sitä, kuka minä olen tai haluan olla.

Suomen perustuslain 3s mukaan: ”Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.” Ensi keväänä se valta kuuluu meille, mutta vain yhdeksi päiväksi. Siksi haastan kaikki kysymään itseltään, ”Millaisessa maassa minä haluan elää. Millaisessa maassa minä haluan kasvattaa lapseni?” Itse kannatan sopimista, enkä nykyisen kaltaista yksipuolista sanelua, jota Kesärannassa harrastetaan. Lopuksi väitän, että se, joka jättää äänestämättä vapauden puolesta ensi keväänä on idiootti. Antiikin kreikassa idiootiksi sanottiin henkilöä joka ei ollut kiinnostunut politiikasta.

Olethan jo mukana?
Liity tukijaksi


Näytetään 3 reaktiota

Ole hyvä ja katso ohjeet käyttäjätilin aktivoimiseen sähköpostitse.
  • Marina Asara
  • Janne Laulumaa
    Kiitos tästä hyvä kirjoitus 👍
  • Jori Enroth