Vapaiden valtakunnassa nollatuntisopimusten väärinkäyttö kielletään.

Nollatuntisopimuksilla tarkoitetaan työsopimuksia, joissa ei ole sovittu minimityöaikaa. Käytännössä siis töihin tullaan vailla varmuutta viikoittaisesta työajasta - tai pahimmassa tapauksessa vain kutsuttaessa vaihtelevan tarpeen mukaan.

Mikä nollatuntisopimuksissa on vikana?


Nollatuntisopimusten väärinkäyttö edistää työmarkkinoiden eriarvoistumista ja nollatuntityöntekijöiden köyhtymistä.

Tällainen sopimusmalli ilman riittäviä sääntöjä aiheuttaa sen, että nollatuntityöllä on erittäin vaikea tulla toimeen.

Miten tähän on tultu?

  • Vuoden 2015 alussa nollatuntisopimuksista käynnistettiin kansalaisaloite, joka keräsi yhteensä noin 62 000 kannatusilmoitusta. Aloitteen tavoitteena oli suitsia tätä sopimusmuotoa säätämällä osa-aikatyöhön 18 tunnin minimiviikkotyöaika sekä määrittämällä osa-aika työtä uudelleen työlainsäädäntöön.

  • Kansalaisaloite vietiin eduskuntaan vuoden 2015 lopussa, mutta se tuli lopulta äänestyksessä hylätyksi vuoden 2017 loppupuolella. Nollatuntisopimukset koskivat kansalaisaloitteen aikaan jo noin 83 000:a henkilöä ja määrä on kasvanut sen jälkeen.

  • Kansalaisaloitteen sijaan nykyinen hallitus (keskusta, kokoomus, siniset) uudisti esityksellään nollatuntisopimuksia loppuvuodesta 2017 siten, että ne käytännössä laillistettiin. Sopimuksia alettiin kutsua lainsäädännössä joustavan työajan sopimuksiksi ja työntekijöitä tarvittaessa töihin kutsuttaviksi.

  • Joitain parannuksiakin muutoksen myötä tuli, esimerkiksi irtisanomis- ja sairasajanpalkan suhteen. Mutta aktiivisten kansalaisten tärkein kritiikin kohde minimityöajan määräytymisestä jäi täysin auki - ja niinpä työaika voi uuden lainsäädännön mukaan olla 0-40 tuntia viikossa.

  • Nykyinen hallituspolitiikka on johtanut siihen, että nollatuntisopimusten väärinkäyttö edesauttaa työmarkkinoiden eriarvoistumista ja nollatuntityöntekijöiden köyhtymistä.

Miten voin vaikuttaa?


Äänestämällä. Eduskuntavaalien 14.4.2019 jälkeen uusi eduskunta ja hallitus päättävät meille tärkeistä työelämäasioista.

Jokainen ääni on tärkeä. Vapaiden valtakunnan tukijaksi liitytään antamalla äänestyslupaus.

Joko tutustuit listaan kampanjaa tukevista ehdokkaista omassa vaalipiirissäsi?

Täältä voit lukea myös muista työelämäteemoistamme.


Kommentoi ensimmäisenä

Ole hyvä ja katso ohjeet käyttäjätilin aktivoimiseen sähköpostitse.