Tasavertainen ja turvallinen tulevaisuus

Olen valkoinen, suomalainen, toimeentuleva, perheellinen heteromies. Ainoa vähemmistö, johon kuulun taitaa liittyä suomenruotsalaisuuteeni ja senkin koen lähinnä vahvuutena. Taustastani huolimatta seurasin pelon sekaisin tuntein #MeToo -kampanjan alkusoittoa ’17 syksynä. 

Koin meidän miesten olevan uhattuna ja jokainen kampanjaan liittyvä uutisotsikko tuntui provosoivalta. Nyt vuotta myöhemmin olen ymmärtänyt olleeni väärässä. Minä ja suurin osa kaltaisistani olemme edelleen turvassa. Me olemme enemmistö monella elämän osa-alueella ja meillä on tiettyjä rakenteellisia etuoikeuksia, joita naisilla ei ole. Tänään olen #MeToo -kampanjan kannattaja. Minulla on paljon annettavaa tasa-arvoa edistävälle työlle ja minulla jos kenelläkään on velvollisuus osallistua.

Suunta on tällä saralla onneksi oikea. Tasa-arvosta puhutaan huomattavasti enemmän, seksuaaliseen häirintään puututaan eikä enää ei ole sosiaalisesti hyväksyttyä heittää härskiä vitsiä, mikäli ei ole täysin varma, että vastapuoli on samalla aallonpituudella.
Tästä huolimatta olen taas huolissani. Tällä kertaa tasapuolisesti niin naisista kuin miehistä. Koen että suunta, johon työmarkkina-politiikkaa ajetaan on hälyttävä. Monet Sipilän hallitusohjelmaan kirjatuista säästöistä kohdistuivat palkansaajiin ja työttömiin. Kovimmat toimenpiteet ovat osuneet naisvaltaisille aloille.

Toimia on perusteltu kilpailukyvyn parantamisella. Alkuvuodesta todettiin saavuttaneemme tavoitteet mutta hallituksen vauhti on vain kiihtynyt. Nyt ehdotettu paikallisen sopimisen mahdollistaminen myös järjestäytymättömille yrityksille johtaisi työnantaja-järjestöjen kaatumiseen. Tämä puolestaan tarkoittaisi työehtosopimusten kuolettumista. Omalta alaltani häviäisi mm. ruoka- ja päivärahat, kilometri-korvaukset, nykyiset ylityökorvaukset, säännölliset työajat ja minimipalkat. Toki työnantajat saisivat halutessaan maksaa näitä korvauksia mutta kilpailu alalla on jo ennestään kovaa. Tuskin monikaan rehellinen pk-yritys pärjäisi kotimaisella työvoimalla, jos kilpailijat maksavat murto-osan palkkakustannuksista.

Soulissa lakkoiltiin marraskuussa sen takia että ihmiset tekevät musertavan paljon töitä eikä palkalla tule toimeen. Suomi on tietenkin vielä kaukana siitä, mutta suunta on huolestuttava.

Yhdessä pystymme vaikuttamaan tähän. Antamalla äänemme ihmisille, jotka ovat kanssamme samaa mieltä ja herättämällä keskustelua saamme muutoksen aikaiseksi. Pienillä eleillä ja teoilla luomme yhdessä ilmapiirin, jossa ei sorsita heikompia ja jossa yhdessä rakennamme vahvempaa Suomea. Talkoissa, joihin osallistuu vähävaraisten lisäksi muutkin. Yhdessä varmistamme, että tasa-arvo toteutuu ja kaikilla on yhtäläiset edellytykset pärjätä.

Tule mukaan Vapaiden Valtakuntaan luomaan tasavertaisempaa ja turvallisempaa tulevaisuutta!

https://www.vapaidenvaltakunta.fi/tukijaksi


Näytetään 2 reaktiota

Ole hyvä ja katso ohjeet käyttäjätilin aktivoimiseen sähköpostitse.
  • Mari Virtanen
  • Henri Lindeman